Close

Lord of The Rings Concertgebouw Amsterdam 2015

 

9 november 2015 

Het grote symfoniespektakel The Lord of the Rings, rechtstreeks uit Midden-aarde!

De originele soundtrack van de wereldsensatie “The Lord of the Rings” van HOWARD SHORE

The New Romanian Symphony Orchestra & Choir

o.l.v. Raymond Janssen

In de ban van de ring!

3 Oscars, 2 Grammies en 2 Golden Globes, dat waren de opvallende onderscheidingen voor de fenomenale soundtracks van de filmtrilogie ‘Lord of the Rings’ van de Amerikaanse componist Howard Shore. Het is hem gelukt om de adembenemende filmbeelden op een indrukwekkende manier te begeleiden. De Engelse zender Classic FM riep de soundtracks twee jaar achter elkaar uit tot ‘beste filmmuziek aller tijden’. Door dit enorme succes kwam Shore op het idee om zijn muziek over de hele wereld live aan een groot publiek te presenteren.

Deze symfonie combineert de soundtracks van de drie films tot een stralend geheel en neemt de luisteraar mee naar de fantastische wereld van elfen, hobbits, tovenaars en orks. Hij spreekt een heel nieuw publiek aan en roept een panorama aan gevoelens op die je pal in je hart raken, zoals liefde, pijn, woede en vrolijkheid. De nu eens explosieve, dan weer verheven en in elk geval vaak transcendente muziek wekt heel het fantastische universum van J.R.R. Tolkien met een schijnbaar gemak tot leven. Alleen al door de melodieën en klankkleuren vertelt de symfonie de geschiedenis van Midden-aarde en maakt hij het epos over moed, vriendschap en eer tot een intense ervaring.

Het orkest speelt gedurende de hele symfonie de rol van de belangrijkste verhalenverteller, terwijl het koor ingezet wordt om de belangrijkste vertelmomenten met zang te verduidelijken. Om het mythische karakter van het hele stuk te onderstrepen wordt in enkele koorgedeelten gebruikgemaakt van de door Tolkien ontwikkelde mythische ‘elfentaal’. Shore werd door deze fictieve taal uit de negentiende eeuw en door hun bijzondere klank geïnspireerd om voor een deel traditionele instrumenten te gebruiken, waardoor de al door de taal gecreëerde bijzondere sfeer muzikaal onderstreept wordt.

Dit grootse muzikale spektakel leidt tot een fantastische voorstelling, regelrecht uit Midden-aarde. Meer dan 200 medewerkers brengen deze unieke inspiratie van Shore op het toneel tot leven en bieden u zo een fantastische en onvergetelijke ervaring! Het publiek verlaat de zaal in de wetenschap, iets geweldigs meegemaakt te hebben.

In de pers:

Howard Shores ‘In de ban van de ring soundtrack live’ is niet meer weg te denken – de kracht van de door Shore gekozen motieven is tijdloos.
– The Sun

Met zijn soundtracks leidt Howard Shore het orkest naar muzikale en creatieve hoogtepunten.
– The Dominion Tribune

HOWARD SHORE

Howard Leslie Shore (* 18 oktober 1946 in Toronto, Canada) is dirigent en componist van filmmuziek. In die laatste hoedanigheid is hij beroemd geworden en heeft hij diverse onderscheidingen gewonnen, met name voor de filmmuziek van de filmtrilogie ‘In de ban van de ring’.
Howard Shore heeft gestudeerd aan de Berklee School of Music in Boston. Tussen 1969 en 1972 maakte hij opnames met de groep Lighthouse. Shore werd bekend als mede-oprichter en muzikaal leider van de band in de NBC-Show Saturday Night Live. Van 1975 tot 1980 dirigeerde hij de band van de show.
Howard Shore heeft de filmmuziek voor een groot aantal speelfilms gecomponeerd. Bekend werk van Shore is onder andere de muziek van The silence of the lambs, Philadelphia, Ed Wood, Seven, Panic Room en The Aviator. Zijn jarenlange samenwerking met de Canadese regisseur David Cronenberg neemt een belangrijke plaats in zijn creatieve carrière in. Voor Cronenberg schreef Shore veel filmmuziek, zoals voor The fly, Naked Lunch, Spider en A History of Violence.
Maar over het algemeen wordt de muziek voor de In de ban van de ring-Trilogie van Peter Jackson als zijn belangrijkste werk beschouwd. De trilogie bereikt zijn dramaturgische diepte pas echt dankzij Shores uitgekiende leitmotiv-techniek, waarvoor hij volgens eigen zeggen een intensieve studie maakte van Richard Wagners opera Das Rheingold. Shore bewerkte de bijzonder populaire composities voor de drie films tot een uit zes delen bestaande symfonie voor in de concertzaal.
In 2005 werkte Howard Shore aan de filmmuziek voor Peter Jacksons filmproject, de remake van King Kong, maar die partituur werd afgekeurd. Momenteel werkt Shore aan een operabewerking van de film The fly.

 • raymond janssen lord of the rings
 • lord of the rings cadenza

More Concerts

 • Lord of The Rings Concertgebouw Amsterdam 2015
 • Carmina Burana - Concertgebouw Amsterdam 2015
 • Christmas concerts 2015, Russische winters
 • Timisoara-Christmas concert 2015
 • INSO LVIV - Virtuosos Festival 23 mai 2015
 • Kiev Dutch Ukrainian concert 2015
 • December Tournee 2014 Christmas dreams from Vienna
 • raymond janssen de singel antwerpen (1)
  Cofena - De Singel Antwerpen