Close
raymond janssen

Raymond Janssen CV - NL

De Nederlandse dirigent en pianist Raymond Janssen is initiator en oprichter van Cadenza European Art Productions. Het doel van Cadenza European Art Productions is samenwerking tussen Oost-Europese musici en podia in West-Europese landen tot stand te brengen.

Vanuit de overtuiging dat in de Oost-Europese landen een enorm muzikaal potentieel, voortgekomen uit een rijke traditie, aanwezig is. Deels door het isolement van deze landen heeft dit culturele erfgoed in zijn oorspronkelijkheid kunnen overleven. Cadenza, onder leiding van Raymond Janssen, wil deze overgeleverde traditie presenteren aan de West-Europese landen.

Cadenza stelt kwaliteit als hoogste prioriteit en rekruteert de topsymfonie-orkesten en -zangers en brengt die naar Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Tijdens de tournees van 2007 t/m 2014 trad hij, samen met de 140 musici van de Staatsfilharmonie Banatul Timișoara, op in de belangrijkste concertzalen van Nederland en België zoals het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, het Mecc Maastricht, De Koningin Elisabethzaal Antwerpen en de Concertzaal Luxemburg. Ook nam hij in 2011 deel aan de Queen Experience in het Gelredome te Arnhem met 33.000 toeschouwers. Aansluitend volgde in november 2011 een tournee met de ‘original movie soundtrack’ van Lord Of the Rings van Howard Shore met o.a twee voorstellingen in het Concertgebouw Amsterdam, De Filharmonie Haarlem en muziektheater de Vereeniging in Nijmegen.

In 2009 initieerde Raymond Janssen The New Romanian Chamber Orchestra and Choir. Een nieuw orkest dat uitsluitend is samengesteld uit jonge, begaafde musici. Met The New Romanian Chamber Orchestra and Choir vinden jaarlijks meer dan 18 Kerstconcerten plaats op historische locaties in Nederland en een twee jaarlijkse cyclus met de Matthaüs Passion van J.S. Bach waaronder ook in het Concertgebouw Amsterdam.

Raymond Janssen studeerde piano en liedbegeleiding bij Prof. Ulla Graf aan de Musikhochschule Köln en interpretatie van het Franse liedrepertoire aan het Conservatoire Nationale van Parijs. Tevens zette hij daar zijn pianostudie voort bij John Blot. In Düsseldorf studeerde hij bij Prof. Wolfgang Trommer koor- en orkestdirektie. Masterclasses bij o.a. Bruno Leonard Gelber, Ralf Gothoni, Sarah Walker en Kurt Moll completeerden zijn opleiding.

Hij begon zijn artistieke loopbaan aan het Stadttheater Aachen onder Prof. Klaus Schultz en als muzikaal leider van de Kleine Opera en van de Opera Comique in Nederland. Als dirigent, concertpianist en begeleider is Raymond Janssen een graag geziene gast tijdens Europese festivals en concerten. Als begeleider van Eliana Cotrubas, Gail Gilmore, Eugene Holmes en Janice Baird trad hij op vele grote internationale podia op, o.a. Festival Schleswig Holstein, Ljubljana muziek festival, Reykjavik en het Teatro Filharmonico in Verona. Gail Gilmore begeleide hij o.a. in het Teatro Amazonas in Manaus (Brazilië) waarop concerten in Rio de Janeiro volgden.

In Duitsland gasteerde hij o.a. in de Jahrhunderthalle in Frankfurt, de Meistersingerhalle in Nürnberg, de Deutsche Oper Berlin, de Kaisersaal in Würzburg evenals in München en Hannover. Bij de Hessische Rundfunk, Westdeutsche Rundfunk en Südwestrundfunk was hij in talrijke concerten te horen. In Nederland bij de Avro met de Schumann sonate in g klein.

Voor De Roemeense televisie werd een documentaire gemaakt van de concerttournee 2008 en 2014 met de Staatsfilharmonie Banatul Timișoara in Nederland, België en Duitsland met uitvoeringen van het Verdi Requiem, de Carmina Burana en Dvoraks 9de symfonie.

Raymond Janssen dirigeert meer dan 40 concerten per jaar en is naast dirigent en pianist, initiator en directeur van Cadenza European Art Productions. Ook is Raymond Janssen werkzaam als Hypnotherapeut en NLP-coach.

AWARDS

2013

Winner Business Award DRN

cultural entrepreneur, Dutch Romanian Network Netherlands. Presented by Romanian Ambassador Ireny Comaroshi, Pieter Jan Wolters former Ambassador in Romania, Moldova, Ukraïne. Mr. Ben Jager President of DRN.

2012

Honorary Award

for outstanding merits in promoting Romanian and universal values in international relations. Ministry of Foreign Affairs presented by Minister Titus Corlatean.

2008

Certificate of Recognition

In appreciation for sustained efforts to the promotion of cultural values and sincere dedication towards Romanian Artists. Ambassador: Calin Fabian.